Alla inlägg under juli 2012

Av Hanna - 21 juli 2012 16:15

Här är ju jag med, så det är klart att det blev snygga bilder ;) Har själv alltid gillat motljus, det blir så snygga kontraster :)

Foto: Patrik Löfström  

Av Hanna - 21 juli 2012 10:41

Sitter på ett tåg påväg till Götet tillsammans med syster yster. Idag blir det Liseberg med henne och kusinerna med fanmilj :) Molly har lovat att åka Balder, men vi får väl se om hon håller sitt löfte... ;) Det var faktiskt ett av villkoren för att hon skulle få följa med men om hon inte gör det så har hon ju kommit med ändå :P Själva tågresan är väl sådär, men vi har sett ett enormt mjölkpaket på wapnögården och en flygande husvagn... :) Så helt tråkigt har vi det inte! ;) Nu står vi visst still pga tekniska peoblem... Hoppas att det går att lösa dem snabbt för jag vill fram!

Av Hanna - 20 juli 2012 21:57

Av Hanna - 20 juli 2012 18:00

Ljus, ljus, ljus... Ja ljus :) Fint blev det när det speglas i båten och hur det lyser genom fönstret, och såklart från lyktan :)

   

Foto: Patrik Löfström  

Av Hanna - 20 juli 2012 14:00

Elins goda muffins som inte fick vara med i tävlingen igår, smakar lika bra idag :)

 

Av Hanna - 20 juli 2012 12:47

Av Hanna - 19 juli 2012 22:45

Mums! Eftersom att det återigen var dags för den årliga baktävlingen så var pappa förstås tvungen att ta kort på bidragen :D Det var lite synd bara att vi inte blev klara förens efter kvällsmaten, dvs vid halv tio.... Vilket resulterade i att det inte var så bra ljus när bilderna skulle tas men det gick ju ändå :) (Mitt lag vann såklart!! :D )

   

Foto: Patrik Löfström 



Av Hanna - 19 juli 2012 18:49

Hallojsan, om ni i texten som följer inte riktigt känner igen mig så är det nog helt riktigt. Det är nämligen jag, Hannas pappa, som kapat bloggen   


Igår bestämde jag mig för att göra en chili och det visade sig vara ett bra infall, för på eftermiddagen åkte allihopa iväg (yupp Zigge också) med kanot, kajaker och båt över sjöarna här och kom tillbaka duktigt hungriga många timmar senare...


På allmän begäran kommer det här så en redogörelse för hur denna chili som mättade 8 stycken vrålhungriga kämpar kom till:


I  begynnelsen

Då jag sällan lagar mat efter recept men med mycken kärlek blir det inga exakta mängder utan mer en innehållsförteckning att anpassa efter eget tycke.

  • 1,6 kg högrev väl melerad (i detta fall utan ben)
  • En skvätt tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater (Mutti såklart!)
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1 köttbuljongstärning
  • På ett ungefär 0,75 l vatten
  • Olivolja nån msk sisådär
  • Socker (nåt obestämt rårör men testa gärna Muscovado)
  • 2 röda vanliga chilifrukter
  • 6-7 klyftor vitlök
  • Spiskummin massor - det är ju en chili vi gör!
  • Färsk oregano, tja 13 stjälkar kanske
  • Färsk persilja, hugg till med en 10 stycken kvistar
  • 3-4 tsk av Willys mycket goda 'Salsa con Chipotle' som finns vid tacosgrejerna
  • Rött vin, en försvarlig dos
  • 4-5 morötter 
  • 2 stora gula lökar
  • 2 stycken burkar med Heinz vita bönor (jepps, vi vill ha vita bakade bönor i vår chili)
  • 1 burk röda kidneybönor (finns det nån annan färg?...)
  • 1 burk stora vita bönor (de hette faktiskt så ;) )
  • 1 burk cannellinibönor
  • Svartpeppar, så att det känns bra ;)
  • Chilisalt, inte för mycket - det blir salt ändå
  • Och nån god salami, gärna italiensk ca 15 cm :)

De första stapplande stegen

Bry dig inte om att putsa köttet bryn det bara i olivolja och sockret. Jag hade nog i 1 - 1,5 msk socker i pannan.

Lägg över det brynta köttet i en stor gryta.

Diska för allt smör i småland inte ur stekpannan utan bryn istället lök, vitlök, chili och morötterna i den. Allt detta ska vara grovhackat.

Häll så över allting i grytan och skölj ur pannan med lite vatten.

Nu är det dags att smula i buljongtärningarna och hälla på vatten och vin, passa på å kläm i lite tomatpuré med. Släng med de krossade tomaterna nu på en gång oxå så blir det bra.

Detta ska nu småkoka i i runda slängar två timmar


Lukterna börjar spridas

Nu börjar det lukta gott minsann!

Det är dags att plocka upp köttet och ta bort det du inte vill ha med: senor, lite för mycket fett... vad vet jag?

Tärna upp köttet i småbitar och ploppa ner det i grytan igen. När locket ändå är av så passar du på och lägger i persilja, oregano, chilisalt, den goda salsan, spiskummin och svartpeppar.

På med locket och koka i ytterligare 1,5 timmar sisådär.


Nu jäklar luktar det gott!!

Det vattnas i munnen på mig till och med när jag skriver detta...

Det har blivit dags att lägga i alla bönor. Öppna locken lite halvt sådär och häll ut så mycket vätska som det går, ja även från de bakade bönörna. När det slutat rinna så i med dem bara. Toppa med salamin och rör om...

Nu får det fortsätta att småkoka i ungefär en halvtimme, fyrtiominuter till.


Under tiden kan du ju fixa till en fin sallad att ha till (gärna med nån sån där härlig topping med jordnötter) och passa på att tina de där goda brödbullarna som svärmor bakade för nån dag sen. Polarkaka är gott till också tycker Hanna. Ett annat måste att ha till är creme fraiche gärna med torkade tomater och fetaost. Detta att klickas i din portion medans du äter...


För de vågade

Den här chilin blir inte så hiskeligt stark i sin grundform (fråga Molly) så vill du ha den starkare är det bara att ösa på med mera av den där chipotlesalsan för den ÄR god. Men gör det i din egen portion...


Ja så var det i stora drag, dessa dryga fyra kilona gick åt i ett huj i ett blandat gäng från 10 till 45 :D


Ha det gött

/Hannas pappa


PS. Jag ska nog köpa på mig ett par tre (dussin) av den där salsan innan den försvinner ur sortimentet

Mat

Presentation


HannaNancy

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards